دامنه سایت چیست؟

  1. خانه
  2. /
  3. آموزش
  4. /
  5. دامنه سایت چیست؟

دامنه سایت یا Domain چیست؟

 

در این مقاله قصد داریم تا به معرفی کامل دامنه سایت یا همان domian بپردازیم. اگر هنوز با انواع دامنه سطح بالا و دامنه سطح دوم آشنا نیستید یا نمی دانید که چطور مالک یک دامین ( هویز یا Whois ) را بشناسید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. برای راه اندازی یا طراحی سایت باید یک دامنه و هاست تهیه کنید. دامنه همان نام یا آدرس منحصر بفرد سایت می باشد. هر دامین فقط به یک سایت یک تعلق دارد. مانند دامنه hamidalereza.ir که متعلق به سایت شخصی دکتر حمید رضا آل رضا امیری می باشد.

مالک دامنه یا هویز whois

اگر بخواهیم یک مثال دیگر بزنیم، همانند هر کد ملی که متعلق به یک شخص هست، هر دامنه هم فقط متعلق به یک سایت می باشد. دامنه و هاست با هم تفاوت دارند. هاست فضایی است که فایل‌های سایت در آنجا نگه‌داری می‌شود و دامنه در واقع آدرس آن فضا است. هاست را می توان مانند یک خانه در نظر گرفت و دامنه را آدرس آن خانه تعبیر کرد.

انواع مختلف دامنه چه هستند؟

آدرس اینترنتی از چندین جز تشکیل است ولی دامنه که جزیی از URL هست از دو سطح تشکیل شده است:

  • دامنه سطح بالا TLD=Top Level Domain که همان پسوند دامنه است.
  • دامنه سطح دوم SLD=Second Level Domain که همان نام دامنه است.

برای دامنه سطح دوم یعنی SLD یا نام دامنه می‌توان اسامی مختلفی را انتخاب کرد. این اسم می‌تواند نام نهاد، نام شخص، نام برند، یک اسم مخفف یا هر کلمه یا عبارت دیگری باشد.

برای دامنه سطح بالا TLD یا همان پسوند دامنه انواع مختلفی وجود دارد. معروف‌ترین پسوند دامنه com. است. پسوند‌های دیگری هم مثل org. یا net. هم وجود دارند که به عنوان دامنه عمومی شناخته می شوند. انواع  مختلفی از دامنه های سطح بالا وجود دارد که هر کدام شرایط خاص خودشان را دارند.

افراد مجاز به ثبت هر پسوند دامنه‌ای برای سایت نیستند و قیمت ثبت پسوندهای مختلف نیز با هم متفاوت است. اکنون به بررسی چند نوع از پسوندهای دامنه یا همان دامنه سطح بالا (TLD) می‌پردازیم :

  • Top Level Domain – TLD یا دامنه سطح بالای عمومی

هر کسی می‌تواند این نوع از پسوندها را ثبت کند. ده ها نوع مختلف پسوند دامنه در این دسته قرار می‌گیرند، که  قیمت های متفاوتی نیز دارند. برای مثال com. یا net. یا org. محبوب ترین هستند و بعضی دیگر مانند info. یا agency. کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

  • Country Code Top Level Domain – ccTLD دامنه سطح بالای کشوری

بعضی از کشورها هم پسوند مخصوص به خود را دارند. شهروندان هر کشور می‌توانند دامنه مخصوص به کشور خود را ثبت کنند. برای مثال در ایران سایت ها از پسوند ir.، در آمریکا از پسوند us.، در روسیه از پسوند ru.، انگلیس پسوند uk.، کانادا پسوند ca. و استرالیا از پسوند au. استفاده می کنند. برای سایت های ایرانی بهتر است که دامنه ir. انتخاب شود زیرا به سئوی محلی سایت بسیار کمک می کند.

  • Sponsored Top Level Domain – sTLD دامنه سطح بالای سازمانی

این نوع پسوند دامنه مخصوص گروه خاصی از سازمان‌ها یا مؤسسات هستند. برای نمونه دامنه edu. برای دانشگاه های آمریکا و gov. متعلق به سایت های دولتی کشور آمریکا می باشد. این دو نوع TLD در کشور های دیگر قابل ثبت نیستند.

 دامنه کجا ثبت می شود؟

 ICANN که مخفف شرکت اینترنتی نام‌ها و اعداد واگذارشده است سیستم نام دامنه یا همان DNS را مدیریت می‌کند. این سازمان بین‌المللیمدیریت نام‌های دامنه عمومی و کشوری را بر عهده دارد. ثبت دامنه‌ های سطح بالای عمومی مانند com. در نمایندگی‌های ICANN در کشورهای مختلف صورت می گیرد. در حقیقت ICANN به شرکت‌ های دیگر مجوز ثبت و فروش دامنه‌ های مختلف را اعطا می‌کند. برای مثال مرجع ثبت دامنه ir. در ایران، سازمان ایرنیک  می‌باشد که به عنوان مرکز ثبت دامنه ی کشوری ایران شناخته می شود. ایرنیک تحت نظارت سازمان جهانی آیکان قرار دارد.

این نمایندگی‌ها به شرکت‌های میزبانی وب هم اجازه ثبت دامنه را می‌دهند. معمولا در هنگام خرید هاست می توان دامنه سایت را در کمتر از چند دقیقه صورت آنلاین ثبت نمایید. در واقع شرکت‌های میزبانی وب از طرف شما دامنه را خریداری کرده و حتی name server‌ها را با توجه به هاستی که خریده اید، تنظیم می‌نمایند.

Domain یا دامنه سایت

هویز (whois) دامنه چیست؟

هویز اطلاعاتی است که هر شخص در هنگام ثبت دامنه، وارد می‌کند. اطلاعاتی همانند، محل کار، نام خانوداگی، شماره تماس، آدرس ایمیل صاحب امتیاز دامنه، تاریخ ثبت دامنه ، تاریخ منقضی شدن دامنه ، موقعیت جغرافیایی هاست دامنه مورد نظر و… . این اطلاعات در یک پایگاه داده بزرگ که تمامی اطلاعات مدیران دامنه را در خود قرار داده، ذخیره و به نمایش گذاشته می‌شود. هر کس که به برگه هویز یک دامنه وارد شود می‌تواند این اطلاعات را تماشا کند و مثلا می‌تواند از تاریخ ثبت و تاریخ انقضا آن domain مطلع شود.

چگونه می توان از دامنه هویز گرفت؟

برای اینکه مالک یک دامنه را بشناسید، بسته به اینکه دامنه ی مورد نظر از نوع com. است یا ir. باید به یکی از دو سایت زیر مراجعه کنید:

  •  اگر از یک دامنه بین المللی می‌خواهید هویز بگیرید، باید به وبسایت http://whois.domaintools.com مراجعه و نام دامنه را در باکس وارد و بر روی search کلیک کنید.
  •  اگر از یک دامنه ملی می‌خواهید هویز بگیرید، باید به وبسایت http://whois.nic.ir مراجعه و نام دامنه را وارد کنید تا به اطلاعات مالک دامنه دست پیدا کنید.

در این مقاله به معرفی اولیه مفهوم دامنه پرداختیم. اجزا و انوع را معرفی کردیم. در قسمت بعدی این مقاله به تاثیر دامنه بر روی سئو و بررسی دامنه های منقضی شده خواهیم پرداخت.

پروفایل نویسنده: حمید رضا آل رضا امیری
Hamid reza alereza amiri طراح سایت
Instagram
WhatsApp
LinkedIn
بیش از 10 سال سابقه و تجربه ی برنامه نویسی و طراحی سایت را دارد. او اکنون در کنار فعالیت های پژوهشی و تدریس در دانشگاه، به طراحی وب سایت ، سئو سایت ، مشاور سئو ، تولید محتوا و بازاریابی دیجیتال مشغول هست. او همچنین در حال راه اندازی کسب و کارهای اینترنتی و کارآفرینی در حوزه تجارت می باشد. علاقه ی زیادش به حوزه برنامه نویسی باعث شده که همیشه در حال یادگیری مهارت های جدید باشد.
Search
Generic filters
آخرین مقالات
دسته بندی مقالات
دسته بندی برچسب ها

3 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست